Duurzaamheid

Een omslag (’transitie’) naar een duurzame economie is volgens veel deskundigen onvermijdelijk. Steeds meer bedrijven, overheden, scholen en individuele mensen geven vorm aan duurzame bedrijfsvoering, wetgeving, stimulerende maatregelen en dagelijkse keuzes en gedrag.
Maar nog lang niet in alle bedrijven, instellingen en opleidingen en voor alle individuen is dit bekend. Allerlei activiteiten zijn nodig om de beweging erin te houden. Een goedgekozen communicatiestrategie kan helpen om mensen te informeren. Bijvoorbeeld over de redenen om duurzamer te gaan leven, werken en consumeren, tot ook het schetsen van de (groeiende) mogelijkheden om dat te doen.
Ook de communicatie zelf, de doelen en de middelen moeten op een nieuwe, duurzame manier worden gekozen en ingezet. Hierin zijn zeker nog verbeteringen mogelijk. Samen met opdrachtgevers werk ik graag aan de verdere vormgeving van duurzame communicatie. Uiteraard blijft het communicatiedoel hierbij centraal staan.

Chapeau Claque Communicatie krijgt energie van een groene energieleverancier en eigen zonnepanelen), werkt met energiezuinige computers, led-verlichting, een zonneboiler. Ik print zo weinig mogelijk, gebruik in mijn documenten de inktsparende letter Spranq eco sans), hergebruik papier waar mogelijk. Bij drukwerk en andere producties krijgen duurzame oplossingen ruim aandacht.

Zo zijn ook de communicatieve diensten en producten die u afneemt zo duurzaam als momenteel mogelijk.

Persoonlijke motivatie

Wat tegenwoordig wordt aangeduid met duurzaamheid, probeer ik al enkele tientallen jaren vorm te geven in mijn persoonlijke keuzes en gedrag. Destijds raakte ik overtuigd van de grenzen aan de (economische) groei, simpelweg omdat niets ongelimiteerd groeit. Dat kan ook niet. De doorgroeier bezwijkt ooit, aan zijn eigen gewicht of door gebrek aan voeding.

De voorraden grondstoffen, materiaal en (fossiele) energie op onze aarde zijn eindig. Of het om het milieu gaat, over het klimaat of over energie, duurzaamheid betekent voor mij een manier van leven, consumeren, produceren en handelen die in principe tot in het oneindige kan doorgaan. Omdat ik het wel zo eerlijk vind dat onze tijdgenoten in armere landen en streken ook een leefbaar welvaarts- en welzijnsniveau kunnen bereiken. En ook degenen die na ons deze aarde nog zullen bewonen.